Preduzeće „Ferum“ D.O.O. prošlo je kroz nekoliko faza svoga razvoja. Sami početci vežu se za 1989 godinu kada je to bila moderno opremljena Samostalna zanatska radnja koja se bavila obradom metala, a svoje proizvode plasirala isključivo na tržište Slovenije.

Kako je raspadom bivše SFR Jugoslavije došlo i do raspada poslovnih veza, a lokalno tržište za kratko vrijeme zadovoljeno asortimanom, te nije bilo u stanju da apsorbuje sav proizvodni kapacitet, preduzeće 1998 godine vrši preregistraciju i mijenja dijelatnost u Samostalnu trgovačku radnju „Gvoždjar“ i počinje se baviti isključivo trgovinom okova i metalne galanterije u dva prodajna objekta.

Kvalitetom roba i usluge, ljubaznim osobljem i odgovornim odnosom prema kupcima i poslu, STR „Gvožđar“ se konstantno razvija i širi svoj prodajni asortiman.

Kako je trend rasta i razvoja STR „Gvožđar“ imao tendenciju stalnog uspona, te kako se širio asortiman roba koje je nudio svoim kupcima, prosto se nametnula potreba za izgradnjom Tržnog centra, kao jedinog takve vrste u okvirima lokalne zajednice.

Shodno tome 2005 godine STR „Gvožđar“ izrasta u Društvo ograničene odgovornosti „Ferum“ i počinje sa izgradnjom modernog tržnog centra koji je otvoren 16.05.2007. god. Danas D.O.O. „Ferum“ Prijedor zapošljva 35 radnika, raspolaže sa preko 2.500m˛ prodajnog prostor, 800m˛ skladišnog prostora i trgovinom iste namjene u centru grada.

Bavi se prodajom: vijaka i vi?ane robe, brava, okova i metalne galnterije, boja i lakova, molerskog i zidarskog alata, elektreo materijala i uredjaja, bijela tehnike, posudja, diječijih igračaka, bicikala i kancelariskog pribora, isto tako se bavi prodajom i distribucijom alata i mašina svjetskih poznatih brendova u toj branši kao što su: Einhell, Iskra, Perles, Hitachi i Bosch, gdje je D.O.O. „Ferum“ Generalni uvoznik Bosch alata za terutoriju Bosne i Hercegovine.